Termékcsoportok
Email

Buda frekventált kerületében a megrendelő határozott elképzelésekkel fordult az tervezőkhöz: nem hivalkodó, formailag letisztult, de nem túlságosan minimalista épületet képzelt el, azaz otthonos otthonra vágyott.

A járványhelyzetben megváltozott életritmusunk új megközelítések felé irányította a figyelmet otthonaink kialakításában is. Ahhoz, hogy egyazon lakás a szabadidő, a társasági élet, a munka, sőt akár egy sajátos nyaralás helyszínévé válhasson, igen sokat kell alakítani és nemcsak a falakon belül: kiderült, mennyire fontos maximálisan kihasználhatóvá tenni a kerteket, teraszokat, udvarokat, erkélyeket – mindehhez nagyban hozzájárulnak az újgenerációs kerti teraszárnyékoló rendszerek. Ezt a lehetőséget ragadta meg az építész és a megrendelő az Archishade szakértő segítségével. A program része volt az árnyékolás tudatos tervezése is, a mozgalmas alakzathoz igazodó teraszokkal és pergolákkal, harmonizálva a színvilággal, de más-más funkcióval.

Kulcsfontosságú a megfelelő termékválasztás: sokszor a megrendelők már kevesebb időt, energiát és pénzt fordítanak erre, azonban az olcsóságnak ára van. A pergolák telepítését komoly tervezési folyamat előzi meg – a helyszíni adottságok nagyban befolyásolják a lehetőségeket –, ezért az építésznek ismernie kellene a lehetőségek teljes tárházát. Mivel az árnyékolók, zsaluziák, szúnyoghálók rengeteget fejlődtek az elmúlt időszakban, célszerű olyan szakértőt keresni, aki nemcsak értékesíti vagy beépíti a terméket, de az építésszel, szakkivitelezőkkel együtt végigkíséri a folyamatot a tervezéstől a kivitelezésig.

Skye: Fixscreen és üvegtoló panel oldalzárásokkal, beépített led világítással, Beam fűtő és zenemodullal; Qbus pergola az emeleten
Skye: Fixscreen és üvegtoló panel oldalzárásokkal, beépített led világítással, Beam fűtő és zenemodullal
Skye: Fixscreen és üvegtoló panel oldalzárásokkal, beépített led világítással, Beam fűtő és zenemodullal
Skye üvegtoló panelek
Qbus pergola
Qbus pergola
Qbus pergola; Öntartó (S-Kompakt) zsaluzia Z-lamellával és integrált pliszé szúnyoghálóval
Qbus pergola; Öntartó (S-Kompakt) zsaluzia Z-lamellával és integrált pliszé szúnyoghálóval
Qbus pergola
Öntartó (S-Kompakt) zsaluzia Z-lamellával és integrált pliszé szúnyoghálóval
Qbus pergola
Öntartó (S-Kompakt) zsaluzia Z-lamellával és integrált pliszé szúnyoghálóval
Öntartó (S-Kompakt) zsaluzia Z-lamellával és integrált pliszé szúnyoghálóval
Skye: Fixscreen és üvegtoló panel oldalzárásokkal; Öntartó (S-Kompakt) zsaluzia Z-lamellával és integrált pliszé szúnyoghálóval
Qbus pergola
Qbus pergola
Skye elforgatható és eltolható lamellás tető

Projektről

  • A megrendelő elképzelése alapján a cél egy olyan kültéri nappali megvalósítása volt a teraszon, mely a kényelemnek és a high-teck megoldásoknak is megfelel.
  • A bioklimatikus pergolák csúcsterméke a Skye, képes egy gombnyomásra az időjáráshoz alkalmazkodó belső teret varázsolni.
  • A Skye megbízhatóságát az S-Drive technológiának köszönheti, stabillá teszi a tetőlamellák forgatását és eltolását, így szempont volt az is, hogy csak egyszer kell a tulajdonosoknak foglalkoznia a pergolával – amikor beépítik.
  • Nyári forróságban a Fixscreen árnyékoló speciális energetikai szövetei kinn tartják a hő akár 95%-át, lyukacsos szövésűek, vagyis áteresztik a levegőt zárt állapotban is.
  • A sűrűn lakott környezetben, szempont volt az is, hogy megakadályozza a belátást.
  • Hűvösebb, szelesebb időszakban is a Fixscreen jelenti a megoldást, miután a szabadalmaztatott zipes technológia segítségével akár hurrikán erejű széltől is megvédhető a konyhával összekapcsolt terasz.
  • Az emeleti fedetlen teraszokat szinte egész nap erősen éri a napsugárzás, így kiemelten fontos volt a megrendelőnek, hogy az árnyékoló alatti pihenőtér igazodjon a napjáráshoz. Ezt az elvárást a Qbus pergola tökéletesen kielégíti.
  • Az energiatudatosság és a fenntarthatóság kiemelten fontos volt a megrendelőnek, ezért került választás – az egyéb műszaki megoldásokon túl – az öntartó Alumark S-Kompakt zsaluziára, modern Z90-formájú lamellákkal, integrált pliszével.
  • Az S-Kompakt zsaluziába a pliszé szúnyoghálón kívül mobil szúnyogháló is integrálható a rendszerbe, ahogy az a jelen családi háznál is történt.

Videók

Médiamegjelenések

online
Az Octogonban olvasható cikket a projektről "Energiatudatos, egyedülálló árnyékolók az Archishade-től" címen a fenti linken érheti el.
A projektről készült kisfilm a Viasat3 műsorán is. Nézze meg itt!
print
A magazin "Szín- és formaváltás" c. cikke 2021/3. számában a projekt részleteit a fenti linken olvashatja.

Hiba történt az adatok mentése során!
Sikeresen feliratkoztál!